Home · Informatie · Waarom wachten op as na crematie?

Waarom wachten op as na crematie?

Waarom wordt de as na een crematie niet meteen vrijgegeven? Waarom moet as na crematie minimaal een maand bij het crematorium blijven? Dit en meer leest u in dit artikel.

 

Waarom moet as na een crematie minimaal een maand bij het crematorium blijven?

Daar is een hele simpele reden voor, dit is namelijk bij wet geregeld. Een crematorium mag een asbus pas na een maand afgeven. Dit heeft een goede reden. Namelijk omdat je in die periode het een en ander kunt regelen. Zo wordt het testament gewoonlijk pas na 2 a 3 weken geopend. Mocht hier in staan dat hij of zij verstrooid wil worden op een bepaalde plek en jij hebt het al ergens anders gedaan dan kan dit tot vervelende situaties leiden. Daarnaast kan er binnen een familie onenigheid zijn over wat er met de as moet gebeuren. Mocht 1 iemand uit de familie al snel in de gelegenheid zijn om de asbus te halen en hier mee te doen wat hij of zij beoogde dan is dat ook niet goed.

Een maand tijd wachten op as geeft je de tijd om het een en ander te overleggen.

Maar waarom staat dit in de wet? Cremeren doen we nu ongeveer 100 jaar in Nederland. Recenter werd er nagedacht over een wet. Dit was rond 1950. De beleidsvoerders waren er bang voor dat moordenaars misbruik zouden maken van de situatie. Zo dacht men dat je bijvoorbeeld iemand kon vermoorden en snel laten cremeren zodat je de sporen kon wissen. Als het nog een maand vast gehouden wordt kan er nog onderzoek gedaan worden. Wat voor onderzoek en wat je daar dan uit zou kunnen halen is mij een raadsel.

 

Wat gebeurt er bij een crematie?

Hieronder beschrijven we de stappen die in het crematorium genomen worden.

  1. De overledene word geïdentificeerd en krijgt een identificatie steentje.
  2. Het lichaam wordt voorbereid en in een kist of mand
  3. De kist of mand wordt in de crematieoven geplaatst. De oven wordt is 800°C.
  4. De warmte in de oven wordt verhoogt tot 1200°C.
  5. Het cremeren duurt 1,5 – 2 uur.
  6. Eventuele metalen worden verwijderd en andere overgebleven delen worden vermalen.
  7. De as wordt in een asbus bewaard met identificatiesteetje.
  8. Na een maand mag je de as halen.

 

Hoeveel as blijft er over na een crematie van een kind?

Bij een kindje is dit moeilijker te bepalen dan bij een volwassen persoon. De hoeveel as die overblijft na een crematie is afhankelijk van het gewicht. Hieronder vindt u een overzicht.

Tot 1 kg

0,15 l

Tot 8.5 kg

0,65 l

10 kg

0,80 l

12 kg

1,00 l

15 kg

1,25 l

17 kg

1,35 l

18 kg

1,45 l

21 kg

1,55 l

24 kg

1,60 l

26 kg

1,65 l

28 kg

1,75 l

35 kg

1,85 l

39 kg

2,00 l

43 kg

2,25 l

48 kg

2,40 l

53 kg

2,60 l

55 kg

2,80 l

57 kg

3,00 l

 

Hoeveel as blijft er over na een crematie van een volwassen persoon?

De hoeveelheid as dat er overblijft na een crematie meten we in liters en is afhankelijk van de dichtheid van de botten en de lengte van de persoon. Gemiddeld blijft er bij een volwassen man 3,5 liter over en bij een volwassen vrouw 3 liter. Het gewicht is respectievelijk  3,2 en 2,2 kg.

 

Hoe ziet as er uit na een crematie?

Na de uitvaartdienst van een crematie wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. De kist wordt in de oven geplaatst en zal hier 1,5 tot 2 uur in blijven staan. De kist wordt uit de oven geschoven en nadat de as is afgekoeld zullen de aanwezige metalen verwijderd worden en zal de af fijngemalen worden door een zogenoemde cremulator. De asbus wordt een maand bewaard en zal daarna opgehaald mogen worden.

De as heeft aan het eind een fijne structuur en heeft een lichtgrijze kleur.

Dankzij de fijne structuur is er de mogelijkheid om uw geliefde altijd bij u te dragen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een assieraad.

 

Wie heeft recht op as van overledene?

De algemene regel voor de asbestemming is dat de asbus ter beschikking wordt gesteld aan de nabestaande door wie de opdracht tot de crematie is gegeven. Dit betekent dat doorgaans degene die de crematie heeft laten uitvoeren, bepaalt wat er met de as gebeurt. Als dit voor problemen zorgt, dan zal de rechter uitkomst moeten bieden.

 

Moet de kist of mand mee gecremeerd worden?

Vaak wordt hier wel voor gekozen maar dit is niet een vereiste. Er bestaan bijvoorbeeld ook kisten die worden hergebruikt. Dan zit er een inzetstuk in de kist voor de hygiëne. Je kunt bijvoorbeeld ook in een wikkeldoek, of kartonnen doos gecremeerd worden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Waarom mijnVlinderkindje?

Veilig en vertrouwd
20 jaar ervaring
Exclusieve producten
Met zorg samengesteld