Home · Informatie · Rouwen na het verlies van een kind

Rouwen na het verlies van een kind

Het ergste wat een ouder kan overkomen is het verlies van een kind. Iedereen maakt verliezen mee en alhoewel de zwaarte en de omstandigheden ervan verschillen, gaan ze altijd gepaard met gevoelens van rouw. De verschillende gevoelens die u kunt hebben zijn niet alleen kort na het slechte nieuws aanwezig, maar komen ook later nog vaak voor tijdens het rouwproces.

In dit artikel beschrijven we wat rouwen is en hoe je jezelf en je kinderen kunt helpen met rouwen.

Wat is rouwen? En hoe lang duurt rouwen?

Het begint allemaal met het verlies van een geliefde. Na de hectische tijd van begraven of cremeren is het tijd om het verlies een plekje te geven. De meeste mensen verliezen in hun leven veel naasten en elk rouwproces is anders omdat elke band met de naaste anders is. Zo is het verwerken van het verlies van een verre vriend makkelijker te verwerken dan het verlies van uw eigen kind.

Maar waarom rouwen we dan? Rouwen is een emotionele reactie op het verlies van een naaste. Iedereen doet het en iedereen doet het anders. Er is geen goed of fout en ook geen vaste duur. Bij de een duurt het een half jaar, bij de ander jaren en bij weer een ander gaat het gemis nooit voorbij. Bij iedereen is dit verschillend.

Tips bij rouwverwerking

Niet iedereen weet hoe hij om moet gaan met rouwen. Hieronder vindt u een aantal tips om te rouwen:

 • Praat erover: Hou je niet groot, je mag verdrietig zijn. Uw vrienden en familie praten er graag met u over maar durven het onderwerp waarschijnlijk zelf niet aan te kaarten.
 • Duidelijkheid: Het kan ook zijn dat u er helemaal niet over wilt praten. Wees hier in beide gevallen duidelijk in. Zo kunnen andere mensen beter rekening houden met uw verdriet.
 • Zoek steun of hulp: Als u niet de juiste steun vindt in uw naaste omgeving of als u sowieso liever praat met een professional of iemand die u juist niet kent dan is dit mogelijk. Ook zijn er verschillende fora online te vinden waar u uw verhaal kwijt kunt en lotgenoten kunt vinden.
 • Ga niet te snel: Neem de tijd om uw verlies te verwerken. Het is geen wedstrijd. Iedereen heeft er een andere tijdsduur voor nodig om het verlies te verwerken.
 • Eigen manier: Laat u niet te veel leiden door wat een ander zegt en rouw op uw eigen manier.
 • Zet uw emoties op papier: Vindt u het moeilijk over uw gevoelens te praten? Schrijf het dan op.

 

Gevoelens en klachten bij rouw

Als u een naaste verliest, en vooral als het uw eigen kind betreft, kunnen er verschillende gevoelens en gedachten ontstaan. Gevoelens die los kunnen komen zijn bijvoorbeeld: verdriet, schuldgevoel, boosheid, eenzaamheid, leegheid, wanhoop en somberheid.

Bij het verlies van bijvoorbeeld een overleden vader met een lang ziekbed kan er ook een gevoel van opluchting, bevrijding of tevredenheid ontstaan.

Deze negatieve gevoelens kunnen verschillende klachten met zich mee brengen. Deze zijn bijvoorbeeld:

 • Gespannen spieren
 • Verminderde eetlust
 • Verminderde concentratie
 • Weinig slaap, terwijl u veel moe bent
 • Onrustig
 • Overactief
 • Hoofdpijn

 

Hoe rouwen kinderen?

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Maar als ouder van een overleden kind is het ook goed om stil te staan bij het rouwproces van een eventueel broertje of zusje. Hoe kunnen we kinderen helpen in het omgaan met de dood? Hierover heeft praktijk-bo.nl een video gemaakt.

De dood is iets heel ongrijpbaars voor een kind. Ze hebben het nog nooit meegemaakt en ze begrijpen niet precies wat er gebeurd is. Maar ze krijgen er natuurlijk wel het een en ander van mee. Onderschat de impact van de dood van een dierbare niet. Het is belangrijk om voldoende aandacht aan de rouw van kinderen te besteden. Help ze, ondersteun ze en neem ze altijd serieus!

Als een kind weinig verdriet laat zien en niet over het overlijden wil praten is het het beste dit te accepteren. Als je maar duidelijk bent dat gevoelens geuit mogen worden. Dit kun je doen door het goede voorbeeld te geven en er zelf over te praten. Belangrijk is dat het kind de kans krijgt om op zijn of haar eigen manier het verlies te verwerken.

Baby’s begrijpen nog niets van de dood. Kennen het concept van “echt” verlies nog niet. Ze voelen het wel als mensen in de omgeving verdrietig zijn of het moeilijk hebben.

Peuters beginnen het verlies al een beetje te begrijpen al is de onomkeerbaarheid moeilijk te bevatten. Het is voor een peuter niet raar om bijvoorbeeld na een begrafenis te vragen wanneer zijn broertje weer terug komt.

Ook voor kleuters is het dit alles nog moeilijk te bevatten. Je merkt vaak dat kleuters meer vragen hebben. Wat gebeurt er met opa nadat hij begraven is? Hoe lang blijft opa onder de grond? Vragen helpen kinderen de dood beter te begrijpen. Het is belangrijk niet te liegen en duidelijk te zijn. Anders gaan ze zelf de lege plekken invullen.

 

Misverstanden over rouwen

Er zijn een aantal misverstanden omtrent het rouwen. Wij hebben een aantal op een rijtje gezet.

Rouwen doe je pas als iemand dood is
Dit is niet het geval. Als je van te voren weet dat iemand op sterven ligt begint het rouwen in sommige gevallen al eerder. Dit kan helpen bij het verwerken van je verlies.

Het wordt vanzelf beter
Bij sommige mensen is dit de waarheid, maar omdat ieder zijn rouwperiode anders doorloopt is dit niet altijd het geval. Ongeveer 15 procent van de nabestaanden heeft last van gecompliceerde rouw en heeft professionele hulp nodig.

Het is niet normaal als je tegen iemand praat die overleden is
Integendeel, het kan zelfs erg helpen tijdens het rouwen. Vroeger werd gedacht dat je na het overlijden de banden met je de overledene moest verbreken, maar tegenwoordig wil je juist een band houden.

Veel praten helpt
Ook dit is niet altijd waar. Zoals al eerder aangegeven rouwt ieder op zijn eigen manier.

Er is geen verschil tussen een plotseling overlijden of overlijden na een lang ziekbed.
Er is zeker een verschil. Beide gevallen zijn erg maar de impact is vaak groter wanneer het overlijden plotseling is.

 

Wanneer contact opnemen met uw huisarts bij rouw?

Soms verstandig om een huisarts raad te plegen. Maak een afspraak bij uw huisarts wanneer:

 • U somber blijft of depressief wordt.
 • U voor een langere periode last heeft met eten en slapen.
 • U het gevoel heeft dat uw rouwproces de verkeerde kant op gaat.
 • U uw pijn probeert de verzachten met drugs of alcohol of andere middelen.

 

Tastbare herinnering om uw rouw te verwerken

Veel mensen vinden steun aan herinneringen, fysiek of alleen in gedachte.

Voorbeelden van een fysieke/tastbare herinnering zijn:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Waarom mijnVlinderkindje?

Veilig en vertrouwd
20 jaar ervaring
Exclusieve producten
Met zorg samengesteld