Home · Informatie · Hoe lang duurt rouwverwerking?

Hoe lang duurt rouwverwerking?

Rouwverwerking na het overlijden van een dierbare kost meer tijd dan je vaak verwacht. En ook meer tijd dan anderen verwachten. In dit artikel bespreken we alles over rouwverwerking. Wat is rouw? Hoe lang duurt een rouwproces gemiddeld? Welke fases kun je identificeren en wat kan jou helpen tijdens het rouwen.

Opzoek naar meer informatie over het rouwen en een verlies van een kind? Klik dan hier.

Wat is rouw?

Na het verlies van een geliefde val je in een periode van rouw. Maar wat is dat precies? Rouwen is langzaam maar zeker begrijpen dat jouw leven zo ingrijpend is veranderd door het een verlies waar je veel waarde aan hecht. Je kunt ook rouwen om andere dingen dan het verlies van een geliefde maar daar richten wij ons niet op in dit artikel.

Hoe lang duurt het rouwproces gemiddeld?

Voor rouwen bestaat geen specifieke tijd. Iedereen is anders. Hoe lang rouwen voor jou duurt is daarom moeilijk te zeggen. De mate van verdriet en de lengte van het rouwperiode zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hoe lang een rouwproces duurt is bijvoorbeeld afhankelijk van de volgende punten:

 • De relatie van u met de overledene. Bent u een verre vriend of was de overledene uw eigen kind? U kunt zich voorstellen dat u het verlies van een kind misschien nooit helemaal los zou kunnen laten en het verlies van een verre vriend wel.
 • De oorzaak van het overlijden. Komt iemand op oude leeftijd natuurlijk te overlijden? Of krijgt uw kind een dodelijke ziekte? De impact van verschillende oorzaken kan een groot verschil zijn.
 • Is een overlijden onverwachts? Is een overlijden onverwachts dan komt de klap harder binnen en blijf je vaak met veel vragen zitten. Als je afscheid hebt kunnen nemen dan begint je rouwproces in een rustiger vaarwater.

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen. Ook na vele jaren kan er rouw blijven. Kunt u het leven echter weer goed oppakken en het overlijden accepteren, dan is het overlijden “goed” verwerkt.

 

Welke fasen van rouwverwerking zijn er bekend?

Geen rouwproces is gelijk. Echter is uit onderzoek gebleken dat er wel overeenkomende fases tijdens het rouwproces zijn. De volgorde is niet bij iedereen hetzelfde. Bekende fases zijn:

 • Ontkenning: Als afweermechanisme tegen een groot verlies reageren mensen vaak met ontkenning.
 • Boosheid: Een onterecht gevoel resulteert in boosheid. Ook al heeft bijvoorbeeld een arts alles gedaan wat er gedaan kon worden maar overlijdt je geliefde toch? Dan kun je boos reageren op een arts.
 • Verdrukking: Vooral bij mannen en binnen culturen waar emotie tonen als zwakte wordt gezien komt verdrukking van verdriet voor. Verdrukking van verdriet kan leiden tot een depressie.
 • Depressie: Als gevolg van voorgaande punten kan een depressie ontstaan. Als je depressief wordt raden wij aan om een specialist in te schakelen.
 • Acceptatie: op een gegeven moment geef je het verlies van een dierbare een plekje. Je vergeet het niet maar je hebt het verlies geaccepteerd.

 

Verschillen van rouwverwerking tussen de man en vrouw

Ieder mens is anders dus is iedere rouwverwerking ook anders. Wel zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen te zien.

Mannen zoeken vaak afleiding een gaan meer sporten of werken. Vrouwen willen vaak praten over hun gevoelens en wat er is gebeurd. Dit leidt wel eens tot onbegrip naar elkaar toe. Maar wees je er van bewust dat iedereen anders rouwt. En dat er dus geen verkeerde of juist goede manier is. Probeer te bespreken waar jij behoefte aan hebt. Dit leidt tot wederzijdse acceptatie.

 

Tips bij de verwerking van een overlijden

Helaas verliest iedereen vroeg of laat wel eens een geliefde. Om gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk om zo goed mogelijk een verlies te verwerken. Hierbij een aantal tips:

 • Krop verdriet niet op.
 • Een fysieke plek als aandenken kan houvast bieden. Vind u het graf vlak na de begrafenis niet mooi opgemaakt dan is een hemels tuintje misschien een uitkomt. Na een begrafenis zal het graf vaak de plek zijn als houvast en steun. In geval van een crematie, kan voor de periode er na gekozen voor een verwerking van het as op een voor u fijne plek. U kunt ook voor altijd een beetje as bij u dragen in de vorm van een assieraad. U kunt ook een altaar maken met spullen van uw geliefde en een (mini) urn?
 • Verdriet heeft een negatieve invloed op uw mentale en fysieke gezondheid. Zorg daarom in de periode na het overlijden, goed voor uw lichaam. Vermijd alcohol, drugs en andere verslavende producten.
 • Praat met een specialist. Heeft u het gevoel dat u mentale hulp nodig kunt gebruiken? Dan zijn er verschillende soorten specialisten die u kunnen helpen. Schaam u er niet voor.

 

Wanneer is rouwbegeleiding wenselijk?

Soms zijn er echter situaties waardoor rouwen moeilijk wordt. Dit kan van alles zijn. Denk hierbij aan:

 • Wanneer u meerdere verliezen in korte tijd moet verwerken.
 • Als een verlies traumatisch is (wacht in dit geval niet met hulp zoeken).
 • U geen afscheid heeft kunnen nemen en er schuldgevoel is
 • Er nog andere problemen spelen

Hulp is wenselijk wanneer de rouwende zelf vindt dat hij of zij hulp nodig heeft. Heeft u last van een van de volgende punten? Denk er dan over na om hulp te zoeken.

 • Als u binnen 6 maand geen vooruitgang voelt in uw rouwproces
 • Als u lichamelijke klachten krijgt van het rouwen. Denk bijvoorbeeld aan gevolgen van slapeloosheid, eetlust hoofdpijn en dergelijke.
 • Hebben uw kinderen er last van? Of rouwen de kinderen zelf? Lees dan dit artikel.
 • Als u uw ei niet kwijt kunt. Wilt u praten maar heeft u geen luisterend oor? Praat dan met een specialist.

 

Tastbare herinnering om uw rouw te verwerken

Veel mensen vinden steun aan herinneringen, fysiek of alleen in gedachte.

Voorbeelden van een fysieke/tastbare herinnering zijn:

 

0 reacties

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Waarom mijnVlinderkindje?

Veilig en vertrouwd
20 jaar ervaring
Exclusieve producten
Met zorg samengesteld