Home · Informatie · De regels van as verstrooien

De regels van as verstrooien

Als uw kindje na 24 weken zwangerschap komt te overlijden dan bent u wettelijk verplicht om uw kind een rustplaats te geven. Er wordt dan gesproken van een doodgeborene. U kunt er dan voor kiezen om uw kindje te begraven of te cremeren. U kunt hier meer lezen over de dingen waar u tegenaan loopt als uw kindje overlijdt.  Als u uw kindje laat cremeren dan kiest u er wellicht voor om het as te verstrooien. Hieronder vindt u meer informatie over het verstrooien van as.

Waar mag as verstrooid worden?

Er gelden voor kinderen geen andere regels dan voor volwassenen. Maar regels zijn er wel. Om problemen tijdens of na de verstrooiing te voorkomen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Misschien heeft u een hele mooie plek in gedachten voor de verstrooiing, maar hoe komt u er achter of de plek die u kiest ook echt mag? Als het privé grond betreft kunt u contact opnemen met de eigenaar van de grond. In het geval van een bos of rivier, kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat.

Heeft u toestemming nodig van de gemeente bij asverstrooiing?

Gemeenten hanteren doorgaans twee systemen om te bepalen waar wel of niet as uitgestrooid mag worden. Het eerste systeem is dat de gemeente aangeeft waar het wel mag. Dan kunt u hier gerust een mooie plek uitkiezen. Het tweede systeem is dat de gemeente aangeeft waar het niet mag. Alles buiten die grenzen is toegestaan.

De meeste gemeenten hanteren het laatste, meer soepele, systeem. Echter kan (in het laatste geval) een college ook beslissen om tijdelijke een verbod op asverstrooiing op plaatsen in te stellen. U hoeft de plek na het uitstrooien niet aan te duiden of te markeren. Na het verstrooien ziet niemand dat er op die plek as verstrooid is.

Uitzonderingen

Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Asverstrooiing is verboden op:

    • verharde delen van de weg
    • gemeentelijke begraafplaatsen en crematoriumterreinen
    • Asverstrooiing mag geen hinder of overlast bezorgen

Het college kan een besluit nemen waarin voor een bepaalde termijn bepaalde plekken alsnog worden verboden.

As laten verstrooien, stille verstrooiing

Wilt u, of uw andere naasten, het as niet zelf verstrooien dan kunt u het as ook laten verstrooien. Hiervoor kunt u het crematorium raadplegen.

Alternatieve mogelijkheden van asverstrooiing

Naast de traditionele verstrooiing zijn er ook alternatieven. Wij zullen niet alle mogelijkheden bespreken maar wij geven u wel een korte opsomming van mogelijkheden:

Per schip / verstrooiing op zee

De golven van de zee als laatste rustplaats. Dat kan door uw as of de as van uw dierbare te laten verstrooien op zee. Het is een mooi voorbeeld van hoe asverstrooiing ook kan. Er zijn verschillende rederijen die u de mogelijkheid bieden om mee te varen zodat u de as zelf kunt verstrooien. Maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die u hierbij kunnen helpen. Dit kan privé maar het is voordeliger om dit met een groep te doen. Let op: het is niet toegestaan om as vanaf het strand in zee te strooien. De overheid wil niet dat omstanders in de as pootje baden of zwemmen.

as verstrooien op zee

Biologische urn

Er zijn verschillende vormen van biologische urnen. Het idee achter een biologische urn is dat uw geliefde op gaat in de natuur. Een voorbeeld hiervan is een urn waaruit een herinneringsboom groeit. U doet het as in een de urn en plant deze op een gewenste plek. De urn is biologisch afbreekbaar en is speciaal ontworpen om uit de as van uw dierbare een boom, struik of plant te laten groeien.

Een andere vorm van een biologische urn is de zee- of waterurn. Deze zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal (bijvoorbeeld papier, zand, zout of gelatine). Wanneer deze te water wordt gelaten blijft deze een korte tijd drijven en afhankelijk van het gewicht, materiaal en weersomstandigheden zal deze vredig naar de bodem zinken. Hier zal de urn binnen korte tijd op natuurlijke wijze afbreken.

Naast de hiervoor genoemde voorbeelden zijn er ook biologische urnen die opgaan in de aarde. Het materiaal is milieuvriendelijk. De grondstoffen hebben een plantaardige of minerale oorsprong. Hierdoor gaat de as van uw overleden dierbare op een milieuvriendelijke manier terug naar de natuur.

As verstrooien in het buitenland

Veel mensen hebben een favoriete plek elders in de wereld. Het is niet ondenkbaar dat u uw dierbare hier wilt uitstrooien. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Als u met de auto gaat kunt u het as gewoon meenemen en ook als u met het vliegtuig gaat kunt u het as meenemen in de handbagage of ruimbagage.

U kunt het as ook op laten sturen naar een bepaalde plek in de wereld. Hier kan het crematorium u bij helpen. Er is geen vergunning of papierwerk nodig. Wilt u hier zekerheid van? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land. U kunt het crematorium verzoeken om een Engelstalige verklaring te schrijven als u de asbus meeneemt naar het buitenland. Dit is geen eis maar luchthavens zijn tegenwoordig voorzichtig met voorwerpen van dergelijke vorm. Een douanebeambte kan denken dat er drugs wordt gesmokkeld of dat er schadelijke middelen in zitten. U kunt in zo’n geval beter het zekere voor het onzekere nemen en de gang van zaken versoepelen.

Niet alle landen ter wereld zijn bekend met het fenomeen asverstrooiing. Dit is nog een reden om te informeren bij de de desbetreffende ambassade van het land waar u het as wilt verstrooien. In veel gevallen zal er in een land waar asverstrooiing niet voorkomt ook geen regelgeving tegen asverstrooiing zijn. Hier vindt u meer bijzondere asbestemmingen.

Tastbare herinneringen

Iedereen heeft wel baat bij een tastbare herinnering na het overlijden van een dierbare, vooral als het om je kind gaat. Echter is niet iedereen is op de hoogte van de verschillende mogelijkheden die er zijn. Neem gerust een kijkje in ons productoverzicht.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Waarom mijnVlinderkindje?

Veilig en vertrouwd
20 jaar ervaring
Exclusieve producten
Met zorg samengesteld