Home · Informatie · Bijzondere ideeën voor een asbestemming

Bijzondere ideeën voor een asbestemming

Na de crematie krijgt u de as niet meteen mee. Hiervoor geldt een wettelijke periode van 30 dagen. Bij veel crematoria kunt u dit verlengen tot een half jaar. In deze tijd kunt u nadenken wat u wilt doen met de as van uw dierbare.

In de meeste gevallen zal de keuze vallen op een urn. Er is een ruime keuze in urnen in vele materialen, van koper tot staal, van porselein tot glas. Urnen kunnen worden geplaatst in een urnenmuur, maar ook in een speciaal monument voor urnen op de begraafplaats. U kunt er ook voor kiezen bij u in huis in uw tuin te plaatsen.

Maar misschien wilt u wel iets heel anders voor uw dierbare. Hieronder lichten we een aantal opties toe.

 

Asverstrooiing

Een veel voorkomende keuze is asverstrooiing. Bij het crematorium zijn vaak speciale velden voor dit doel, maar u hoeft zich niet te beperking hiertoe. U kunt de as verstrooien in eigen tuin, verder heeft iedere gemeente regels voor waar de as wel en niet verstrooid mag worden. Voor het verstrooien is het prettig om een strooikoker te gebruiken die speciaal voor dit doel ontworpen is.

 

Per schip / verstrooiing op water

Een mooi en gedenkwaardig afscheid is mogelijk door de as op zee, in een rivier of in binnenwateren te verstrooien. Dit kan vanaf de kant van het water of vanaf een boot of schip.

 

Asverstrooiing op hoogte

Ook zijn er mogelijkheden de as op grote hoogte te verstrooien. Bijvoorbeeld met luchtballon (helium), een helikopter of een vliegtuig.

Een andere bijzondere manier is per vuurpijl(en). De hoeveelheid as voor een volwassene (3 á 4 liter) kan niet in één vuurpijl, dus er zullen in dat geval meerdere pijlen noodzakelijk zijn. Ook hierbij zijn natuurlijk strenge regels en kan dit uitsluitend aan het strand richting de zee plaatsvinden.

 

Asbestemming in de ruimte

Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om de as de ruimte in te brengen. De volgende vier mogelijkheden worden hiervoor geboden.

De eerste keuze is het gewichtloos maken van een deel van de as waarna het geheel terugkeert naar de aarde. Je dierbare keert terug nadat hij/zij de hemel geraakt heeft.

Bij de tweede keuze komt de as in een baan om de aarde totdat deze terugvalt en verbrand in de dampkring. Het geeft het gevoel dat je dierbare op je neer kijkt vanuit de hemel.

De derde keuze houdt in dat de as tot op het maanoppervlak komt en daar dus een permanent herinneringsmonument vormt. Wat is er prachtiger dan naar de schijnende maan te kijken wetende dat je dierbare een reis heeft volbracht die door zo weinig gemaakt is.

De laatste keuze draagt de as mee in een “eeuwig” durende reis het verdere heelal in. Een fantastisch gedenkteken voor een leven gewijd aan onderzoek, avontuur en kosmisch bewustzijn.

Meer informatie hierover vindt u op de website van Celestis.

asbestemming

 

Biologische urn

Een urn die de as langzaam afgeeft aan zijn natuurlijke omgeving, in een tijdsvak van enkele weken tot maanden. Er zijn urnen die oplossen in de zee of urnen die oplossen in de aarde. Ook zijn er water-urnen waarvan de as met behulp van regenwater over een periode van vele jaren langzaam wegsijpelt.

 

Biologische urn met boom

Het idee van het ontstaan van nieuw leven uit de as is iets wat veel mensen aanspreekt. Life to Life. Er bestaan een mogelijkheid om een plant of boom te laten groeien vanuit de. Er kan gekozen worden uit verschillende boomsoorten welke als zaadje in combinatie met de as in uw tuin geplaatst kunnen worden. Een bijna tijdloze herinnering aan het “vorige leven” van uw dierbare.

 

Assieraad

Een andere optie is een speciaal sieraad om zo een beetje as op het lichaam te dragen. Dit maakt het ook mogelijk meerdere sieraden te voorzien van een kleine hoeveelheid as en deze te verdelen onder andere nabestaanden.

Assieraden zijn er onder andere als hanger, asbedel en armband. Gebruikte materialen zijn goud zilver en edelstaal soms in combinatie met andere materialen zoals leer. Zo is er voor iedereen een sieraad te vinden die voldoet aan zijn of haar specifieke wensen.

 

As in glas

Het is ook mogelijk om de as te verwerken in glas. Er zijn gespecialiseerde bedrijven waar glasblazers de as in een glazen kunstwerk naar eigen ontwerp/keuze kunnen verwerken. Dit kan in de vorm van een glazen waxinelicht zijn, maar ook als sieraad. De as is dan niet direct herkenbaar als as en zal voor een ander overkomen als decoratie, terwijl het voor u een diepere betekenis heeft

 

As in diamant

As kan verwerkt worden in een holte in de diamant of er wordt een diamant vervaardigd uit de as (koolstof) van uw dierbare.

Een natuurlijke diamant komt tot stand in diepliggende koolstof lagen welke zich onder hoge druk en temperatuur bevinden. Met de diamant uit as wordt het natuurlijke proces nagebootst. Eerst wordt de koolstof uit de as gefilterd en daarna gezuiverd. Dan wordt deze koolstof tot diamant geperst. Om de gewenste vorm te krijgen wordt de diamant vervolgens geslepen en gepolijst in. De diamant wordt tenslotte gezet in het gekozen sieraad.

 

Schilderij

Er zijn diverse kunstenaars die zich hebben toegelegd op het schilderen met de as van een overledene, met of zonder spirituele beweegredenen.

De as wordt gemengd met de verf waarna het wordt verwerkt in schilderij. Er kan in overleg met de kunstenaar worden gekozen om de as in het volledige schilderij te verwerken of slechts in bepaalde kleur(en) of een specifiek object op het schilderij.

Schilders zoeken vaak een weg om de nabestaanden zoveel mogelijk te betrekken bij het proces. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een fotoreportage van het schilderproces of door samen het laatste stuk van het schilderij af te maken.

 

Tatoeage

De laatste bijzondere asbestemming is een tatoeage. Zo draag je je dierbare direct onder de huid.

Het is in Nederland echter niet geheel legaal om de as van je dierbare zo te gebruiken, omdat er niet kan worden gegarandeerd dat de as volledig steriel is. Bij de crematie kunnen er andere stoffen in de as komen waaronder bijvoorbeeld zware metalen. De as kan dus ook stoffen bevatten die kankerverwekkend zijn. De tatoeëerder zal dus altijd een contract laten tekenen waarbij de verantwoording bij u wordt gelegd.

Een goede tatoeëerder zal de as wel eerst verhitten, zodat het zo rein mogelijk is, waarna het door een zeef gaat. Het betreft slechts een heel klein beetje as zodat er voor het overige deel nog andere bestemmingen kunnen worden gekozen. De volgende stap is het mengen met de inkt om hiermee vervolgens de tattoo te zetten. Voor de inkt kan uit verschillende kleuren worden gekozen, afhankelijk van het ontwerp en de grootte van de tattoo.

Het hele proces kost tijd en het is zeker van belang een tatoeëerder te zoeken met goede referenties om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

 

Mist u een bijzonder idee voor voor een asbestemming? Laat het ons dan weten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Waarom mijnVlinderkindje?

Veilig en vertrouwd
20 jaar ervaring
Exclusieve producten
Met zorg samengesteld