Home · Informatie · Begraven of cremeren?

Begraven of cremeren

 Na het overlijden van een geliefde is een van de eerste keuzes die je moet maken of je diegene wilt begraven of cremeren. Voor oudere mensen is de keuze vaak al gemaakt voor het overlijden. Voor kinderen, jongeren of mensen die plotseling overlijden is dit vaak niet het geval. Weet u niet wat de wens van de overledene was? Dan is het misschien aan u om die keuze te maken.

 In Nederland zijn drie veel voorkomende keuzes. Deze zijn: begraven, cremeren en in enkele gevallen wordt het lichaam aan de wetenschap nagelaten. In dit artikel gaan wij vooral in op begraven en cremeren. Als u uw lichaam aan de wetenschap ter beschikking stelt wordt u onderdeel van wetenschappelijk onderzoek. Er zal dan geen begrafenis of crematie plaatsvinden. Dit kan voor nabestaanden best heftig zijn. Belangrijk om te weten is dat een lichaam ook afgewezen kan worden, dat het lichaam binnen 24 uur bij de familie weggehaald wordt en dat u het lichaam niet meer terug krijgt.

De verschillen tussen een begrafenis of crematie

 Hieronder lees u de belangrijkste verschillen tussen een begrafenis en crematie.

 Wij kunnen u niet adviseren omdat iedereen zijn eigen gewoontes, tradities en omstandigheden heeft. Wij kunnen u enkel wijzen op de grootste voor- en nadelen van begraven en cremeren.

 

Begrafenis

  • Als u kiest voor een begrafenis heeft u, maar ook andere nabestaanden, een graf om te bezoeken. Een plekje waar u in alle rust uw herinneringen kunt ophalen. Het grote verschil met een crematie is dat het graf openbaar toegankelijk is.
  • In sommige gevallen moet u van te voren goed nadenken over het type graf dat u kiest. Wellicht is dit al eens besproken of heeft u een grote voorkeur. U kunt hierbij denken aan een ouder echtpaar die in een familiegraf geplaatst worden.
  • Financiën zijn voor veel mensen een issue. Begraven is in veel gevallen duurder dan cremeren. De kosten zitten vooral in de grafkosten en het grafmonument.
  • Een graf heeft regelmatig onderhoud nodig. U kunt dit zelf doen maar u kunt dit in veel gevallen ook laten doen. Bent u opzoek naar een graftuintje die weinig onderhoud nodig heeft? Bekijk dan de Hemelse tuintjes.
  • Grafkosten kunnen worden afgekocht voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 20 of 30 jaar). Hierna kunt u ervoor kiezen om de grafkosten te verlengen of niet.

 

Crematie

  • U heeft bij cremeren meer mogelijkheden om te herdenken. U kunt een urn in huis bewaren, bijzetten in een urnenmuur en/of begraven. U kunt de as natuurlijk ook verstrooien. Daarnaast kunt u het as opdelen onder de nabestaanden door middel van een mini urn. Ook kunt u uw geliefde altijd dichtbij u dragen door middel van een assieraad. Lees hier meer over bijzondere ideeën over asbestemmingen.
  • Over het algemeen liggen de kosten van een crematie lager dan bij een begrafenis.
  • Er is weinig onderhoud nodig als u kiest voor een urn.
  • Er komen extra kosten bij kijken als u kiest voor het bijplaatsen van een urn in een urnenmuur of urnennis.

 

Heeft u vragen of andere voor- of nadelen voor begraven of cremeren? Laat deze dan achter als reactie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Waarom mijnVlinderkindje?

Veilig en vertrouwd
20 jaar ervaring
Exclusieve producten
Met zorg samengesteld