Home · Assieraden

Een assieraad, een persoonlijke herinnering.

Als u een dierbare heeft verloren dan is het fijn om te weten dat u deze geliefde persoon ook na het overlijden nog dichtbij u kan zijn door middel van een blijvende tastbare herinnering zoals een assieraad. Lees hier meer over assieraden.
Door op de volgende linkjes te klikken navigeert u naar de assieraden met bijbehorende thema’s. Onder de linkjes staan alle assieraden door elkaar heen.

Wat zijn assieraden?

Een assieraad is een sieraad waarin u beetje as van uw overleden dierbare kunt bewaren en welke u op het lichaam kunt dragen. Dit is de meest persoonlijke en intieme vorm van een asbestemming. Het geeft een vertrouwd gevoel dat de persoon die u zo lief was nog steeds zo dichtbij u kan zijn. Het kan goed helpen bij het rouwproces en het verwerken van het verlies. Een assieraad maakt het mogelijk om iets tastbaars mee te dragen, terwijl dit niet altijd als zodanig door uw omgeving herkenbaar is, maar toch tot grote steun voor u kan zijn.

Vormgeving assieraden

Symbolen zijn voor veel mensen belangrijk. Een symbool staat voor een verhaal, een gevoel en hebben vaak een bepaalde betekenis. Veel van onze assieraden kun je symbolistisch interpreteren. Zo staat een vlinder voor onder andere de onsterfelijke ziel en wedergeboorte en staat een hart voor onvoorwaardelijke liefde.

Wat voor assieraden zijn er?

De keuze in materiaal en vormgeving van een assieraad is heel persoonlijk. Er zijn diverse vormen van sieraden waaruit u kunt kiezen.

De meest voorkomende zijn;

 • ashanger aan een collier of ketting
 • armband met een askamer
 • asarmband waar bedeltjes aan gehangen kunnen met ruimte voor as
 • asring
 • asoorbellen

Een optie die minder vaak voorkomt, maar zeker tot de mogelijkheden behoort is het vullen van een sleutelhanger met een beetje as. Op deze manier wordt de as meegenomen in het dagelijks leven. Zo blijft u verbonden met de persoon die u zo mist, ook wanneer u onderweg bent.

Verscheidenheid

Er is een grote verscheidenheid aan assieraden. Voor het vullen van een assieraad is maar weinig as nodig, het is immers symbolisch bedoeld. Het komt vaak voor dat nabestaanden die zeer verbonden waren met de overledene, een beetje as ter beschikking gesteld krijgen zodat ze dat in een passend sieraad bij zich kunnen dragen.

De sieraden zijn er zowel elegant en sierlijk als stoer, waardoor er voor iedereen wel een passend sieraad te vinden is. Kijk hiervoor in onze webwinkel. Hier worden prachtige sieraden aangeboden tegen zeer voordelige prijzen.

Niet alleen as in een assieraad

Wanneer er niet gekozen wordt voor een crematie, maar een begrafenis dan is er geen as ter beschikking. Het is echter ook mogelijk het assieraad te vullen met:

 • een beetje grond van de plaats waar uw dierbare begraven is
 • een haarlokje
 • een stukje stof, bijvoorbeeld van een geliefd kledingstuk

Let wel; de askamer is klein dus het gaat om een kleine hoeveelheid, symbolisch bedoeld.

Een assieraad kan door uzelf, uw uitvaartverzorger of door ons gevuld worden met een vulsetje. Het sieraad wordt afgesloten met een heel klein schroefje. Met lijm is het mogelijk om uw assieraad waterdicht en definitief af te sluiten. Er wordt slechts een druppel lijm aangebracht op het schroefdraad om er 100 procent zeker van te zijn dat er geen vocht bij het materiaal kan komen wat in het assieraad geplaatst is.

Een afvulset bestaat uit een kleine tube lijm, een trechtertje en een stampertje. Uiteraard is dit setje ook voorzien van een duidelijke handleiding voor het zelf vullen van het sieraad. Op You-Tube zijn er ook filmpjes beschikbaar waar getoond wordt hoe eenvoudig het sieraad gevuld kan worden en zijn er handige tips waardoor het nog gemakkelijker wordt. Om uw handen vrij te houden voor het vullen kunt u het assieraad bijvoorbeeld tussen een knijper plaatsen. Hierdoor is het sieraad makkelijker te vullen en vast te houden.

Assieraad voor dieren

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun huisdier te laten cremeren. Dit kan uiteen lopen van bijvoorbeeld honden en katten tot aan paarden. De as kan na de crematie meegenomen worden naar huis. Deze kan geplaatst worden in een mooie urn welke past bij u, uw interieur en de herinneringen aan uw huisdier. Ook kunt u ervoor kiezen om een kleine hoeveelheid as in een assieraad te plaatsen.

Assieraden worden niet alleen gedragen om troost te vinden na het overlijden dierbare, maar ook na het overlijden van een geliefd huisdier. Huisdieren maken een tijd lang intensief deel uit van het leven van mensen en het kan erg moeilijk zijn om dit maatje dan te moeten missen. Het dragen van een assieraad biedt veel troost en steun in het rouwproces.

Het is uiteraard ook mogelijk om een plukje haar van uw huisdier te bewaren in een sieraad. Er zijn prachtige sieraden verkrijgbaar in verschillende materialen in de vorm van een huisdier of iets wat met een huisdier te maken heeft zoals een pootafdruk.

Het is bekend dat als een dierbare, maar ook als een trouw huisdier overlijdt, dat een assieraad veel troost kan bieden in de verdrietige periode van rouw en de tijd erna. Het is fijn dat het bewaren van as niet voorbehouden is aan slechts één nabestaande maar dat bijvoorbeeld alle kinderen, kleinkinderen, vaders en moeders ook een hele kleine hoeveelheid ter beschikking gesteld krijgen. In onze webwinkel is een groot assortiment assieraden van verschillende materialen en uitvoeringen beschikbaar waaruit gekozen kan worden.

Hoe vul je een assieraad?

U kunt een assieraad simpel zelf vullen. De assieraden die u zelf kunt vullen zijn voorzien van een schroefdopje. Deze kunt u losdraaien, vullen en weer vastdraaien. Maar hoe pakt u dit handig aan? Hieronder vindt u een stappenplan.

Wat heeft u nodig?

 • 2 papieren
 • Een tandenstoker
 • Een schroevendraaier
 • Lepeltje
 • Plakbandje
 • Eventueel een beetje lijm

Stap 1: Draai het schroefdopje los.

Stap 2: Leg het sieraad op een wit papier. Mocht er as naast het sieraad vallen bij het vullen dan kunt u dit weer makkelijk verzamelen. U kunt het sieraad ook met een beetje haar, zand of iets dergelijk vullen.

Stap 3: Vouw van een papier een kegel en knip er een klein puntje van af. Zie hiervoor onderstaande afbeelding. Knip niet te veel af want dat wordt het gat te groot. Plak over de zijkant een plakbandje zodat de trechter in vorm blijft.

assieraden-vullen-mijnvlinderkindje

Stap 4: Houd de trechter boven het sieraad en doe hier door middel van een lepeltje een symbolische hoeveelheid as in. Gaat dit een beetje moeilijk? Probeer de as dan een beetje aan de drukken met een tandenstokertje.

Stap 5: Als u hier mee klaar bent controleert u de schroefdraad op overgebleven as deeltjes. Deze verwijdert u met de tandenstoker.

Stap 6: Bedenk voor het vastdraaien of u de draaidop wilt verlijmen. Dit heeft als voordeel dat hij niet meer open kan. Als u er voor kiest om lijm te gebruiken dat kunt u dit het beste aan het schroefdraad in de sieraad aanbrengen. Dit hoeft niet veel te zijn. Draai de dop er voorzichtig op en draai deze niet te hard vast. Hand vast is voldoende.

Assieraden vlinder

Hier vindt u alle assieraden met een vlindervorm.

Assieraden kleur

Hier vindt u alle assieraden met een kleur.

Assieraden kruis

Hier vindt u alle assieraden in de vorm van een kruis.

Assieraden hart

Hier vindt u alle assieraden in de vorm van een hartje.

Assieraden voetjes

Hier vindt u alle assieraden in de vorm van een voetje (of voetjes).

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Waarom mijnVlinderkindje?

Veilig en vertrouwd
20 jaar ervaring
Exclusieve producten
Met zorg samengesteld